dimecres, 25 de maig del 2016

3r C: dissecció ronyons de conill i de porc

Aquesta setmana, els alumnes de 3r C,  han portat ronyons, però de conill, el segon grup i de porc el primer grup, gràcies a l'Aleix .
ronyó de conill

ronyons de porc

Malgrat no han pogut estudiar el tema de l'Aparell Excretor, al Laboratori hem explicat i observat els ronyos, òrgans molt importants, així com el seu funcionament.
Podeu veure les imatges de la sessió al laboratori.

dissabte, 21 de maig del 2016

Contrucció d'un Cariotip

Avui,  els alumnes de 3r A,  retallant acuradament i ordenant per parelles els cromosomes segons la mida, la forma i les bandes, han estat capaços de construir un CARIOTIP.



Després han contestat preguntes com: 

-) quants cromosomes hi ha en una cèl·lula humana?-) quantes parelles de cromosomes hi ha?
-) quantes cromàtides hi ha en total?
-) es tracta d'un fetus masculí o femení? I com ho saps?
-) detectes alguna anomalia cromosòmica?
Podeu veure alguna imatge de la sessió, uns força bé, d'altres ho han acabat a casa.




dimecres, 18 de maig del 2016

Elaboració d'un CARIOTIP

Ja hem començat l'últim tema del curs 2015-16: l'aparell reproductor.
Avui ha estat el torn dels alumnes de 3r B per elaborar un mapa de cromosomes que rep el nom de Cariotip. Com ho han fet? Doncs, donats tots els cromosomes barrejats i, tenint en compte la mida, la forma i les bandes, s'havien d'ordenar per parelles. Al final ho han aconseguit! Uns més de pressa que d'altres però ha estat una pràctica molt diferent i alhora divertida!!








CARIOTIP: s'ha de mirar en vertical!!!(problemes tècnics)

dijous, 12 de maig del 2016

1r Batxillerat: Aquí en Parlem


Aquest curs 15-16, dins el projecte de centre: Aquí en Parlem, s'ha treballat amb els alumnes de 1r Batxillerat Científic, la neurona, la sinapsi i tot el relacionat amb  les drogues.

Ho hem fet després d'estudiar el bloc de La Cèl·lula perquè calia tenir coneixements de la mateixa i, així poder entendre com passen la informació les neurones a través de la membrana, per exemple.

Hem fet grups de dos alumnes i cadascun d'ells ha fet una presentació al drive amb totes les qüestions relacionades amb el tema.

La Bassi i la Núria fent la presentació oral davant els companys de classe.

Si us ve de gust ampliar coneixements  o simplement fer una lectura de com afecten les diferents drogues al nostre cervell, ho podeu veure en el següent enllaç:
                           presentacions

dilluns, 9 de maig del 2016

3rC: Treballem els medicaments

Amb els alumnes de 3r C, es pronostica una pràctica i després se'n fa una altra. Per què? perquè el material ens el deixem, no he aconseguit el material, etc.
Llavors ja fa uns quants dies que treballem les medecines, i això hem fet avui.


Quin és l'objectiu de la pràctica? Primer mirar la capsa i veure quina informació porta.


I una vegada vist el medicament per fora, passem a entendre el prospecte.

divendres, 6 de maig del 2016

3r A: dissecció pota de pollastre

Avui  ha estat el torn dels alumnes de 3r A per fer la dissecció de la pota de pollastre. 
La pràctica a seguir és la mateixa que han desenvolupat els alumnes de 3r B.

Material: Cuixa de pollastre, safata de dissecció, tisores, pinces…

Tècnica:Abans de començar la dissecció, observem l’aspecte i examinem atentament la pell. 

Traiem la pell i veiem que entre la pell i els músculs es troba un tel, format per un teixit especial (anomenat teixit conjuntiu) que permet unir els músculs a la pell.


Els músculs són estructures que s’uneixen als ossos mitjançant unes cordes blanques, lluents i molt resistents anomenades tendons, responsables del moviment de l’esquelet.Separem els ossos i els identifiquem. El peroné és una mena d’espina adherida a la tíbia
També es pot observar molt bé ,quan partim la tíbia, la medul·la òssia vermella.


S'ho han passat d'allò més bé perquè, avui, han pogut comprovar que allò que mengen a casa correspon a a l'aparell locomotor: ossos i músculs.


dijous, 5 de maig del 2016

Temps de lectura a 3r C

Aquesta setmana hem fet una activitat al Laboratori  una mica diferent: hem fet lectura!!! i què hem llegit? doncs una revista amb vinyetes dedicada al sòl.

REVISTA QUE S'HA LLEGIT
L'any 2015 estava dedicat al sòl:Any Internacional del sòl, per això ho hem aprofitat per saber moltes coses del sòl:
.) el sòl és un bé
.) el sòl és un recurs
.) què vol dir Edafologia
.) quines són les bones pràctiques agrícoles
.) quant de temps tarda en formar-se el sòl
.) etc.
Ha estat una sessió molt tranquil·la i enriquidora!!


NOTA DE PREMSA ( Col·legi Oficial de Geòlegs) sobre "fracking"



Ahir dilluns 25 d’abril el Ple del Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional la Llei 2/2014, del 27 de gener, aprovada en el Parlament de Catalunya, que en el seu article 167.1 prohibia l’ús del “fracking” com a tècnica per l’exploració, investigació i explotació de jaciments d’hidrocarburs a Catalunya.


Per això, el Consell de Govern del Col·legi de Geòlegs de Catalunya comunica:


1.       El fracking és una tècnica desenvolupada inicialment als EEUU que consisteix en la realització de perforacions verticals profundes a les quals s’introdueix aigua a alta pressió barrejada amb sorra i productes químics, amb l’objectiu de fragmentar les roques impermeables que contenen hidrocarburs en forma líquida o gas. És una tècnica que neix com a millora de la productivitat en explotacions convencionals però que pren forma com a mètode per extreure recursos en zones menys productives.
2.       La incertesa per l’impacte ambiental que genera aquesta tècnica, arran d'accidents en pous dels Estats Units, la contaminació dels aqüífers o les possibles fuites de gas, va crear una important alarma social en el nostre país davant la tramitació de possibles projectes d’explotació mitjançant aquesta tècnica.

3.       COLGEOCAT va realitzar en data 8 d’octubre del 2013 un dictamen sobre aquesta tècnica d'explotació per a la Comissió d'Estudi dels Permisos de Prospecció i Explotació d'Hidrocarburs no Convencionals per mitjà de Fracturació Hidràulica, del Parlament de Catalunya, Comissió del Parlament que va elaborar aquesta llei. Podeu revisar les conclusions d’aquests treballs a http://www.colgeocat.org/ca/Noticies/16/1069/FRACKING/

 En aquest dictamen tècnic COLGEOCAT considera que Catalunya és un país que no conté ni les formacions geològiques, ni les estructures, ni els recursos hídrics, ni l’extensió territorial suficient que facin viable l’explotació no convencional d’hidrocarburs (o "fracking”).

4.       COLGEOCAT, considera que el fracking és una tècnica d'explotació molt particular i que no s'hauria de considerar afectada per les competències estatals bàsiques regulades en els articles 149.1.13, 23 i 25 de la Constitució Espanyola. Entenem que la llei catalana s'hauria de considerar com una norma addicional ja que el seu principal objectiu és la protecció de la societat dels riscos associats a aquesta tècnica.


5.       De la mateixa manera, COLGEOCAT considera que els recursos naturals i energètics situats al subsòl de Catalunya s'han de considerar com a béns estratègics presents i futurs del nostre país, sobre els quals el poble de Catalunya, i en el seu nom el seu govern, també tenen dret a decidir com ha de ser la seva exploració, investigació i explotació.


CONSELL DE GOVERN DEL COL·LEGI DE GEÒLEGS DE CATALUNYA

Barcelona, 26 d’Abril de 2016



Dissecció pota de pollastre: 3r B



Els nois i les noies de 3r ESO B hem estudiat l’Aparell Locomotor i, com a part pràctica, hem disseccionat la cuixa d’un pollastre al laboratori.


Material: Cuixa de pollastre, safata de dissecció, tisores, pinces…


Col·loquem la cuixa de pollastre a la safata. Abans de començar la dissecció, observem l’aspecte i examinem atentament la pell.


Tècnica: Traiem la pell i veiem que entre la pell i els músculs es troba un tel, format per un teixit especial (anomenat teixit conjuntiu) que permet unir els músculs a la pell.


En algunes zones es pot observar l’acumulació de greix a sota la pell.


La pell que recobreix la pota és dura, escamosa, sense plomes i és molt difícil de treure.


Els músculs són estructures que s’uneixen als ossos mitjançant unes cordes blanques, lluents i molt resistents anomenades tendons, responsables del moviment de l’esquelet.


Els músculs es contreuen i s’estenen o relaxen. Gràcies a aquests canvis, mouen els ossos. Si estirem cada un dels paquets musculars observarem els moviments.

el tendó que uneix el múscul amb l'os.

separant la pell s'observa el teixit conjuntiu
pell


I ara a disseccionar