divendres, 22 de desembre del 2017

Bioimatges 2017

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya ha atorgat el Primer Premi de fotografia (BIOIMATGES-2017) en la categoria de l'ESO, a l'alumne del nostre Institut Felipe Martínez Torres, que actualment cursa 1r BATX Científic.




           MOLTES   FELICITATS!!

dilluns, 18 de desembre del 2017

Dissecció de PULMONS 3r B

Abans de vacances de Nadal, el grup de 3r B ha pogut realitzar la dissecció de pulmons perquè els dos alumnes en Pau i la Júlia han pogut aconseguir el material. Moltes gràcies !!
La Júlia inflant els pulmons de porc

En Pau observant tot l'Aparell Respiratori de cabra
Després de fer tota la observació externa de l'aparell respiratori, s'ha passat a fer la corresponen dissecció, la tràquea, bronquis, bronquíols. GALERIA DE FOTOS

dijous, 14 de desembre del 2017

Proteïnes: 1r BATX

Els alumnes de 1r BATX, després d'assistir a la xerrada de la Marató-2017 que ha fet la Montse, infermera de l'Arnau de Vilanova sobre la Prevenció de les Malalties Infeccioses, han gaudit d'una sessió de Laboratori molt intensa!!!




Ha estat una sessió caòtica des del punt de vista que s'ha acabat el gas-propà a mitja pràctica, no teníem vasos de precipitats, la patata massa cuita, no es podia agafar,....però els objectius s'han complert: hem comprovat la desnaturalització de les proteïnes i la prova xantoproteica ha sortit !! LABORATORI.

MARATÓ-2017: Malalties Infeccioses

LA INVESTIGACIÓ POT CANVIAR LA HISTÒRIA!, així comença l'eslògan de la Marató d'aquest any que es dedicarà a Les Malalties Infeccioses
grip, tuberculosis, pneumònia, meningitis, cistitis, otitis,cerebralitis, sinusitis, endocarditis, la sida, ...


Els grups de 3r ESO, hem dedicat les hores partides a treballar el tema de la Marató, visionant el VIDEO i posteriorment, fent debat sobre les malalties infeccioses per acabar fent un cartell que es penjarà a la classe de cada grup per fer memòria!!
Podeu veure el que s'ha fet, de moment, CARTELLS

dilluns, 4 de desembre del 2017

Aparell Digestiu d'un PICANTÓ

Després de dies sense poder fer la pràctica, el grup de 3r B avui ho ha pogut aconseguir gràcies a la Laia Martin que ha portat tot l'aparell digestiu d'un picantó. I què és un PICANTÓ? El pollastre picantó és un pollastre petit amb la idea de que sigui apte per una sola ració


Aparell digestiu complet d'un picantó

S'ha vist l'estómac plé, els intestins prim i gros plens i el fetge amb el seu color rogenc així com  la vesícula biliar que guarda la bilis que és un suc que intervé en el procés de la digestió. FOTOS


divendres, 1 de desembre del 2017

Mots Encreuats

Durant el trimestre utilitzem alguna eina tecnològica per assimilar els continguts de biologia. Avui, i algun dia més, el dedicarem a aprendre el programa Hotpotatoes, concretament aprendrem a fer mots encreuats sobre al tema de l'aparell digestiu.
Avui el laboratori ha estat ple d'ordinadors perquè s'ha treballat el Hotpotatoes.  Alumnes treballant


Mots encreuats ja confeccionats


per practicar cal descarregar-ho!! (treball de l'alumna Alba Macià )

Campanya de foment de la recollida selectiva

Els alumnes de 1r Batxillerat que cursen CTMA han col·laborat en la Campanya de Foment de la Recollida Selectiva  que impulsa el Consell Comarcal de les Garrigues, fent un MURAL_RECORDATORI de la necessitat que tenim tots plegats de REDUIR, RECICLAR I REUTILITZAR, per tal de gaudir d'un entorn més sostenible.
Així que s'han posat a treballar i el resultat és: 




Podeu observar el treball que han fet els alumnes fins arribar al resultat final. Ara cal que , tos plegats, prenguem consciència del tema. PAS A PAS





dilluns, 20 de novembre del 2017

Dissecció Aparell digestiu d'una GALLINA i la LLENGUA de porc

La sessió d'avui ha estat una mica diferent perquè els laumnes han portat una mica de tot: En Pau ha portat un estómac de porc, enorme, net 


Després, la Carlota ha portatun aparell digestiu de gallina, s'ha vist l'ou , petit, un fetge amb la vesícula biliar, l'estómac plé de pinso....


I finalment la Júlia ha portat molts òrgans: cor, pulmons, tràquesa, Laringe, i loa llengua de porc. Ara tocava estudiar només la llengua.

Ha estat una dissecció per observar in situ els òrgans de l'aparell digestiu. GALERIA DE FOTOS

divendres, 17 de novembre del 2017

Aparell digestiu d'una Guatlla

Avui hem començat les disseccions propiament dites i s'ha fet amb l'aparell digestiu d'una guatlla.

Guatlles en granja

Ha estat el grup de 3r C, en Pau Palau que ha portat el material. GALERIA DE FOTOS


Aparell digestiu sencer

dijous, 16 de novembre del 2017

Les propietats químiques dels LÍPIDS

Els alumnes de 1r Batxillerat (Biologia), avui, han fet sessió de laboratori. Seguint el currículum vigent, tocava treballar els Lípids. Concretament les seves propietats químiques:

   -) Solubilitat
   -) Tinció amb Sudan III
   -) Emulsió persistent


Podeu veure el treball que fan els alumnes per entendre conceptes sobre els greixos o lípids.
GALERIA DE FOTOS

dimecres, 15 de novembre del 2017

Jo, de gran, vull ser científic!

Avui, dia 15 de novembre, celebrant el dia de la ciència, els alumnes de 4t ESO científic-tecnològic, han assistit a una sessió amb experiments curiosos per veure i entendre diferents fenòmens científics. Aquesta sessió forma part de les 101 conferències simultànies que es fan a tota Catalunya dins dels actes de la setmana de la ciència.
La sessió portava per títol "Jo, de gran, vull ser científic!" i anava a càrrec del divulgador científic Carles Fuentes Pagès, guanyador de diversos premis i autor d'alguns articles i estudis relacionats amb l'ensenyament de la física i la química.
El científic, a més a més d'exposar la seva línia d'investigació, transmet idees, experiències i altres valors orientats a desvetllar vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat.




Podeu veure un recull de FOTOS






divendres, 10 de novembre del 2017

Observació de Cromoplastidis

Toca començar pràctica nova i avui ho fan els alumnes de 3r C amb la pastanaga i tomata com a material per observar els orgànuls que ja tenen color, pigment propi: CROMOPLASTIDIS.


Tots els alumnes estan per la feina: obtenir una bona mostra
                       

 Galeria de fotos dels alumnes de 3r C.
Cromoplastidis de TOMATA (10x.10x)

Cromoplastidis de PASTANAGA (10x.10x)
Podeu veure els alumnes de 3r C (segon grup) barallant-se amb la pastanaga per fer talls transparents, és així com es treballa al Laboratori.


Un mira a l'altre com fa el tall transparent!!

I el grup 3r B també ha realitzat la pràctica dels cromoplastidis!!!


material per fer la pràctica dels Cromoplastidis: pastanaga i tomata

i tancant la pràctica els alumnes de 3r A!!





divendres, 3 de novembre del 2017

Observació d'amiloplastidis

La pràctica número 6 consisteix en observar els diferents tipus d'amiloplastidis: orgànuls plens de MIDÓ. S'ha treballat amb plàtan, patata, farina de blat de moro i farina de blat ecològic.

Material per fer la pràctica
Han estat els alumnes de 3r C (primer grup) els primers en realitzar la pràctica´.
I avui dilluns ho han fet el 2n grup de 3r C.




I avui dilluns també ha estat el torn pels alumnes de 
3r B.
                              Amiloplastidis de patata al M.òptic(10x.10x)



I la pràctica l'han finalitzat els alumnes de 3r A

dilluns, 23 d’octubre del 2017

Premis Joves Investigadors Garrigues 2017

Com ja és habitual, al nostre INS es fan treballs de recerca amb temàtica de les Garrigues. Així doncs, els alumnes que opten per aquesta temàtica, un cop avaluats al nostre INS es poden presentar a diversos premis. Un d'aquest és " jove investigador de les Garrigues" . Aquest cap de setmana, A L'Espluga Calba s'entregà el Premi Joves Investigadors/res de les Garrigues que aquest any ja arriba a l’onzena edició.
Els premiats són exalumnes del centre, els coneixeu?

1r premi: Marc Capdevila
2n premi: Maria Masip
3r premi: Ingrid Simó


MOLTES FELICITATS!

dijous, 19 d’octubre del 2017

1r Batxillerat BIOLOGIA

Avui els alumnes que cursen 1r Batxillerat BIOLOGIA han desenvolupat la pràctica de Reconeixement de Glícids amb els reactius de Fehling i el Lugol. 
Potser la pluja que queia o el fet que feia molt temps que no anaven al Laboratori semblava un galliner, però al final han pogut treure conclusions i allò que diu la teoria es cumpleix a la realitat. 
Podeu veure les imatges AQUÍ
Observant el canvi de colors

El Lugol és el colorant específic del Midó


Pràctica finalitzada i tot al seu lloc!!

3r A (M.O i cèl.vegetal)

Manipulant el Microscopi òptic

El grup d'alumnes de 3r A, degut a la vaga, el pont,....anem una mica endarrerits respecte els altres companys de 3r ESO. Això no és cap problema perquè les pràctiques de Laboratori es faran igual.
Avui dijous 19 d'octubre s'ha fet la pràctica del M.òptic i observació de la cèl·lula vegetal. 
Podeu veure les imatges AQUÍ

Quina concentració per extreure la pell de la ceba!!




dilluns, 16 d’octubre del 2017

Observació cèl·lula vegetal

Laboratori preparat per observar cèl·lules vegetals
Continuem amb la utilització del microscopi òptic, però sembla ser que algun alumne encara  no sap ben bé com funciona. Hi ha un error, el sabeu trobar en aquesta imatge?




Bé, després d'aquest lapsus, els alumnes de 3r C han fet la pràctica de la ceba, on han agafat un tel transparent i han pogut observar cèl·lules vegetals amb un colorant de color groc: LUGOL.
També dir que han deixat el Laboratori amb perfum de ceba.  3r C (segon grup)( 1r grup)

Els alumnes de 3r B, també han fet la pràctica de la ceba i han pogut observar les parts de la mateixa, veient molt bé la paret cel·lular feta de cel·lulosa.
cèl·lula vegetal amb els nuclis (100 x)



diumenge, 8 d’octubre del 2017

Observació de Cèl·lula Animal

Anem per la pràctica nº 4: Observació de la cèl·lula animal, és a dir, rascar-se la galta per dins, col·locar la mostra en un portaobjectes i una gota de blau de metilè per a tenyir-les, el microscopi òptic permet observar les cèl·lules.  El resultat molt bonic:

es diferencien les tres parts d'una cèl·lula: membrana, citoplasma i nucli


Per veure els resultats del grup de 3r C el divendres passat podeu veure les fotos: 3r C i avui dilluns 2n grup de 3r C.
Avui dilluns 9 d'octubre també han realitzat la pràctica els alumnes de 3r B.

Finalment han pogut fer també la pràctica els alumnes de 3r A

dilluns, 2 d’octubre del 2017

Microscopi òptic

Comencem setmana i el grup de 3r C s'estrena amb la manipulació del Microscopi òptic. Ja en saben una mica perquè a 1r ESO ja el varen treballar. Avui hem repassat!!!3r ESO C  
En David Quintana sembla que ho ha aconseguit!!!

També avui dilluns ho han fet els alumnes de 3r B

              En Xavier sembla que ha trobat quelcom estrany!!

divendres, 22 de setembre del 2017

SEGONA PRÀCTICA

Avui divendres toca als alumnes de 3r C fer la segona pràctica de laboratori i que consisteix en escalfar aigua en un tub d'assaig i pipetejar aigua. Després d'escoltar les instruccions de la professora s'han posat a fer-ho. 3r C

Avui dilluns ha estat el torn dels alumnes de 3r B. També han pipetejat aigua i notar la sensació d'escalfar aigua en un tub d'assaig, sensacional!!!

Per fi ha arribat el dia de 3r A , en el qual els alumnes han pogut fer la pràctica nº 2. Anem una mica endarrerits per qüestions diverses però no patiu que agafarem el ritme!!!
PIPETEJANT AIGUA

ESCALFANT AIGUA EN UN TUB D'ASSAIG

dilluns, 18 de setembre del 2017

Primera Pràctica a 3r ESO

Aquesta setmana d'inici de curs també hem iniciat les pràctiques al Laboratori de Biologia-Geologia.
Pàgina del Blog de Biologia-Geologia

Ha estat la número 1 i com no podia ser d'una altra manera hem començat explicant què és i què s'hi fa en un Laboratori escolar.

Després d'estar molt atents a les explicacions de la professora, han dibuixat estris necessaris per a fer les pràctiques . FOTOS i 3r A

dissabte, 2 de setembre del 2017

INICI CURS 17-18


El dia 14 de setembre començarem un nou curs escolar, us animo, us encoratjo a que tinguem plegats un BON INICI DE CURS 2017-2018.

dilluns, 19 de juny del 2017

ÚLTIMA NOTÍCIA!!!

Recordeu que l'alumne Marc Capdevila Sancerni va guanyar el primer premi a les III Olimpíades Agroalimentàries de Lleida? Va ser el dia 29 de maig. Doncs aquest cap de setmana , 16 i 17 de juny, va anar a fer la prova de CTMA a la Universitat Politècnica de València (Olimpíada Estatal) i ha resultat ser el guanyador lleidatà a la fase estatal OLÍMPIADA AGROALIMENTÀRIA I AGROAMBIENTAL.

Foto de m.carme llobera sorribes
Preparats per anar a València amb la cap d'estudis de l'ETSEA de Lleida



IMG_1319.JPG
Nervis per saber qui serà el guanyador(4 lleidatans) a nivell estatal


IMG_1326.JPG
Marc Capdevila Sancerni, guanyador!! Moltes Felicitats!!!

I encara falta una altra entrega de premis, serà el dijous 22 de juny a la sala Víctor Siurana de la UdL. 

Ha arribat el dia, la sala plena de familiars, tutors i directors dels centres dels alumnes guanyadors. Parlaments i entrega de premis.

i un petit recull de fotos FOTOS